Şirketinizin, BYOD (Kendi Cihazını Getir) politikası, sizi güvenlik hissinden alıkoyup birazda olsa tedirgin mi ediyor? Eğer öyleyse, belki de CYOD (Kendi Cihazını Seç) politikasının zamanı gelmiştir. Peki bunların farkları nedir? Basitçe söylemek gerekirse, CYOD daha fazla güvenlik ve kontrol arz ediyor. CYOD kavramını, denetimi olmayan BYOD’u kontrol altına alan “Kendi Cihazını Koruma” olarak da düşünebilirsiniz.
Başarılı bir BYOD politikası oluşturamayan bazı firmalar BT güvenliği ve yönetimi sorunları yaşıyor. BYOD’un yarattığı güvenlik kaygısı; cihazın sıklıkla firma bilgilerinin erişimine izin vermesi ya da bilgileri tehlikeye sokmasından (örneğin kötü amaçlı yazılım aracılığıyla) kaynaklanıyor. Halbuki BT yönetim sorunları; çalışanların kullandıkları düzinelerce iş uygulamasını içeren ağların korunması için çoklu işletim sistemi yoluyla basitçe mücadele edilerek düzeltiliyor. IDG’nin güvenlik ve teknoloji satın alımı konusunda, 1600 üst düzey karar verici ile yapmış olduğu bir anketten hazırlanan raporda; kişisel mobil cihaz kullanımında ciddi derecede (%50’nin üzerinde bir oranla) ihlal yaşandığını ortaya koyuyor. Fakat bu sorunların, CYOD politikaları ile yeniden çözümlenmesi ya da minimuma indirgenmesi de mümkün.
Başlangıçta, BYOD mantığıyla hareket etmek, çalışanları endişelendiren bir durumdu. Buna karşın günümüzün BYOD hareketi, çalışanları masa telefonu ve masaüstü uygulamaları sınırlamasından kurtarmış görünüyor. Öyle görülüyor ki; kurumların kendi işlerindeki BYOD filtresi belli bir düzeye ulaşmış durumda. Hatta Beyaz Saray’ın kendi BYOD politikası olduğunu da biliyoruz.
BYOD’un, uzaktan çalışmanın (birkaç saat ya da sürekli olarak) yararları üzerinde yarattığı vurgu nedeniyle kısmen de olsa hızlı bir gelişme kaydettiği biliniyor. Ki bir şirket için ideal olan, konumu ne olursa olsun çalışanların, müşteriler ve yönetim için erişilebilir olmasıydı. Erişilebilirliğin kolay ve ekonomik olmasının derecesini ise mobil teknolojinin her zaman parmak uçlarımızda olması belirlemekteydi. Bununla birlikte BYOD, çalışanlara tahsis edilen kişisel cihazların giderlerinde şirketlere tasarruf yapabilme olanağı sağladı.
İleriyi birkaç yıl için gören şirketler şuan da BYOD'un avantajlarını ve dezavantajlarını yeniden değerlendiriyor. BYOD'un özgürlük, verimlilik ve maliyet tasarrufu ilkeleri, onları üretken bir marka ve olumsuz etkilerden uzak bir firma haline getirdi. Fakat güvenlik ihlali; telefon veya tabletin kaybolması ya da şirket çalışanının iş dışındaki birisiyle BYOD cihazını paylaşması kadar kolay bir yöntemle gerçeklik kazanabilir. Dikkatsizlik sonucu oluşan bu durum, çalışanların iletişim bilgilerine ve veritabanı ipuçlarına erişilmesine izin verebiliyor. Diğer bir risk ise; bir çalışanın, güvenli olmayan bir aygıt ile üçüncü bir WI-FI ağına bağlanması sonucunda, hassas şirket belgelerine, bilgi ve programlarına erişim sağlanarak şirketin arka kanalının istismar edilmesidir.
Hala çalışan özgürlüğünü ve ulaşılabilirliğini sağlarken şirketiniz için BYOD'dan daha iyi bir cevabınız olabilir mi? İşte burada olaya CYOD’un dahil olduğunu söyleyebiliriz. BYOD'un ilkelerine benzerlik gösteren CYOD politikalarının, kuruluşunuz için gereken en iyi uygulamaları tasarlamış ve düzenlemiş olması gerekir. Bu aşamada bir CYOD politikası kurabilmenin birçok yolu olduğundan bahsedebiliriz. Öncelikle çalışanlar, kuruluşu destekleyen cihazların listesinden birini seçebilir ve bu listelerden tercihlerine uygun olan cihazları satın alabilirler. Diğer bir seçenek ise, yine çalışanların kuruluşu destekleyen cihazların listesinden birisini seçmesi fakat satın alımı firmanın gerçekleştirmesidir ki bu seçenek açıkçası şirket için daha fazla maliyet demek. Her iki yol için de BT departmanları, bu cihazların neler olduğunu ve hangi uygulamaların iş için uyumlu olduğunu bilmelidir. Ayrıca cihazlar ve uygulamaların yönetilen bir küme olması, meydana gelen birçok yönetim ve güvenlik sorununu çözmek için yardımcı olabilir.
Güvenlik sorunları ile BT problemlerinin çözümü için harcanan zaman ve kaynaklar gibi BYOD’un şirket üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkileri CYOD ile büyük ölçüde azaltılabilir. Yayılmakta olan CYOD politikası, kullanıcılara; uzak bir konumda çalışırken özgürlüklerinin devam etmesini sağlarken, firmaya ise BT profesyonellerine çeşitli mobil cihaz ve uygulamaların akışı üzerinde düzen sağlama imkanı tanıyor. Diğer yandan BT departmanlarının, firma cihazlarının döngüsünden haberdar olduğu ve problemlere çözüm bulma sürecinden tasarruf ettiği bilinmekte.
Uzun vadede, CYOD; mobil cihaz kullanımı ile çalışanların uzak konumdayken verimliliğinin korumasına yardımcı olarak BYOD'un başlattığı temel öncüllüğü sürdürüyor.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Neden BYOD Kalıcı Bir İş Trendi?
Gelecek Yıl Bütçeyi Nerelere Harcayacağız?
Değişen İş Dünyasında BT Yöneticileri