Ana içeriğe atla
En

2022 Sonrası BT Organizasyonları İçin En İyi 10 Öngörü

BT ve Trendler

2022 sonraı ve gelecek için IT öngörüleri
Teknolojinin geleceği ile ilgili birçok tahmin ve öngörü ile karşılaşıyoruz. Bunlardan bazıları gerçeklikten uzak ve ütopik görülürken, bazıları gerçekten insanları heyecanlandırıyor.
 
Bu yazımızda Gartner’ın BT organizasyonları için en iyi 10 tahminini derledik;

  1. 2020 itibariyle 100 milyon tüketici arttırılmış gerçeklikle alışveriş yapacak.

2020’nin sonunda global perakende şirketlerinin %20’sinin alışveriş deneyimini destekleyen tümleşik teknolojiler olan artırılmış gerçekliği kullanacağını öngörülüyor. Bu teknolojinin potansiyelinin fazla olduğu ve çapraz satış olanaklarını arttırdığı bariz. Ayrıca almadan önce müşterilere sanal gerçeklikle makyaj veya giysi deneme olanağı sağlaması ise büyük avantaj.
 

  1. 2020 itibariyle internet taramalarının %30’u ekransız yapılacak.

Bu trendi sürdüren kilit teknolojiler; Apple AirPods, Google Home ve Amazon Echo. Tamamen yeni yaklaşımlarla yaratılan ses kontrollü uygulamalar ve gelecekteki benzerleri, ekranlara olan ihtiyacı azaltacak. Ses kontrol uygulamalarının tasarımı, geliştirilmesi ve daha büyük pazarlama değerine sahip arama motoru optimizasyonlarıyla birlikte ortaya çıkması olası. Gartner, Amazon Echo ve Google Home gibi mekan odaklı ekransız cihazların 10 milyondan fazla evde olacağını söylüyor.
 

  1. 2020 itibariyle markaların %20’si mobil uygulamalardan vazgeçecek.

Birçok işletme, uygulamalara ihtiyaçları olup olmadığını ya da var olanı devam ettirmeye değip değmediğini sorguluyor. Bir çok şirket mobil uygulamaları ve mobil web sitelerini yüksek maliyeti ve belirsiz geri dönüşü sebebiyle tartışıyor. Gartner 2017 sonu itibariyle markalı uygulamaların aylık kullanımında düşüş olacağını işaret ediyor.
 

  1. 2020 itibariyle algoritmalar 1 milyondan fazla global çalışanın hareketlerini pozitif olarak değiştirecek.

Pokemon Go, global ölçekte insanların davranışlarını oyunlaştırma kullanarak yeniden düzenleyen algoritmaların gücünü gösteriyor. Gartner, 2017 sonu itibariyle en azından 1 ticari organizasyonun çalışanların davranışlarını pozitif etkilemek amacıyla bu algoritmaları kullanarak önemli bir kar marjı elde edeceğini söylüyor.
 

  1. 2022 itibariyle Blockchain esaslı işler 10 milyar dolar değerine ulaşacak.

Gartner, Blockchain uygulamalarının paradan bağımsız olabileceğini, değerin yeni formlarını yaratabileceğini, işlem maliyetini azaltabileceğini ve projelere ivme kazandırabileceğini de ayrıca belirtiyor. CrunchBase’in en son araştırmaları Blockchain’in ürün ve sermaye yatırımlarını rekor düzeyde etkilediğini gösteriyor ve girişimlerin önemli bir kısmı günümüzde bu alanda kuruluyor. Gartner, kısa bir süre içinde blok zinciri uygulamalarının tüm endüstrilerde ve devlet kurumlarında da kullanılacağını öngörüyor. Ayrıca 2020 yılına kadar, yeni işletmelerin ve akıllı sözleşmeler ile blok zinciri verimliliklerine dayalı iş modellerinin ortaya çıkacağının öngörülmesi de heyecan verici.
 

  1. 2021 itibariyle bireysel aktivitelerin %20’si  7 büyük dijital devden birini kapsayacak.

Gartner, günümüzün yedi büyük dijital devini şöyle açıklıyor; Google, Apple, Facebook, Amazon, Baidu, Alibaba ve Tencent. Bu devlerin nesnelerin internetine olan ilgileri ise oldukça aşikar. 2018 itibariyle, dijital devlerin platformları üzerinden 10 milyondan fazla sensörlü cihazın müşterilerle ve iş dünyasıyla buluşacağı öngörülüyor. 2020’de ise, evlerin %20’sinde 25 parçadan fazla cihaz internet bağlantılı olacak ve ev çözümleri kullanıcılarının %85’i ekosistem sertifikalı olacak.
 

  1. 2019 yılına kadar, şirketlerin inovasyona yatıracağı her 1 dolar, ana faaliyetlerinde ekstra 7 dolar gerektirecek.

Gartner, 2018 yılına gelindiğinde BT hizmet sağlayıcılarının dijital inovasyonu destekleme amaçlı modernizasyon çalışmalarının, 2016 harcama düzeyinden % 30 daha fazla olacağını tahmin ediyor.
 

  1. 2020 yılına kadar nesnelerin interneti, veri merkezi depolama talebini % 3'ten daha az artıracak.

Yapılan tahminlere göre, 2020 yılında kullanımda olması tahmin edilen 21 milyardan fazla nesnelerin interneti uç birimi ile veri üretimi çok büyük bir potansiyel barındırıyor. Elbette ki bu verilerin sadece bir kısmı tutulacak ve saklanacak. Toplanacak bu verilerin ise tüketicilerden ve iş uygulamalarından geleceği öngörülüyor.
 

  1. 2022'de IoT, tüketicileri ve işletmeleri yılda 1 trilyon dolarlık bakım, servis ve sarf malzemelerinden kurtaracak.

Önleyici bakım hizmetleri, herhangi bir üretici için önemli bir küresel gelir fırsatı ve IoT ile birlikte kullanıldığında, son derece kârlı yeni iş modelleri oluşturma potansiyeline sahip. Gartner, IoT uygulamalarına dayalı gelişmiş verimlilik raporlaması ve tahmini bakımların sürdürülmesi için IoT kullanımı gibi örneklerden yola çıkarak bu alandaki gelir artışı potansiyelini öngörüyor.
 

  1. 2020 itibariyle çalışanların %40’ı form takip cihazları sayesinde sağlık giderlerini azaltabilecek.

Sağlık masraflarını azaltırken çalışanların daha uzun yaşamasına olanak sağlayan oyunlaştırılmış fitnes uygulamaları, fitnes izleme teknolojilerinin benimsenmesini hızlandıracak. Gartner, 2017 itibariyle çok uluslu şirketlerin %70’inin giyilebilir akıllı bileklikleri destekleyeceğini öngörüyor. Ek olarak, 2018 yılına kadar 100'den fazla çalışanı ve sağlık programlarına erişimi olan ABD'deki şirketlerin çalışanlarının % 28'inin, toplam akıllı bileklik satışlarının % 15'ini yapacağını öngörüyor
 
Ek olarak Gartner’a göre;

  • 2021 yılında dakikada 2.5 milyon dolar IoT harcaması yapılacağını ve her saat 1 milyon yeni IoT cihazı satılacak.
  • 2022 yılına gelindiğinde blockchain tabanlı iş modeli 10 milyar dolara mal olacak.
  • 2020 yılında akıllı sözleşmeler ve Blockchain verimliliğine dayalı yeni işletmelerin ve iş modellerinin ortaya çıkacak.
  • 2016-2019 arasında online alışveriş yapan insanların küresel çaptaki sayısı 1.5 milyondan 2 milyona çıkacak.
  • Mekan odaklı ekransız cihazlar Amazon Echo ve Google Home, 10 milyondan fazla evde yer alacak.

Bu öngörüler için siz neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.
 
Kaynak: Gartner
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Endüstri 4.0 Gerçekten Nedir? Tüm Çalışanları Nasıl Etkileyecek?
Nesnelerin İnterneti İçin Dikkat Edilmesi Gereken 4 Önemli Konu
İşletmenizin Geleceği İçin Hazır Mısınız?

Diğer Bloglar